Kleur in je bedrijfsinterieur

Wist je dat kleur in een bedrijfsinterieur onbewust heel veel invloed heeft op het gevoel en gedrag van je gasten? Super slim dus om dit eens onder de loep te nemen. Want als bedrijf heb je vast goed nagedacht over wie je aan wilt spreken. Jouw doelgroep brengt jou inkomsten. Het is dus belangrijk om aan te sluiten bij hun taal.

Elke doelgroep kent zijn stijl

Elke doelgroep heeft zijn eigen taal. Dat uit zich bijvoorbeeld in koopgedrag, interesses, beroepen en kledingstijl. De punkers hebben zwarte gescheurde spijkerbroeken met zwarte leren jackies, de hippies oranje en paarse bloemenbloesjes of psychedelichsche patronen op hun bandanas. De chique dames dragen Chanelpakjes met rood gestifte lippen en ga zo maar door. Elke groep heeft zijn eigen codes, kledingstijl en leefgebieden. Dit ligt allemaal nog heerlijk voor de hand.

De invloed van kleur in je bedrijfsinterieur

Kleuren hebben een bepaalde invloed op ons denken en doen. Kleuren staan op 1 in wat wij herinneren van een product, bedrijf of persoon. Met mijn rode haar en gekleurde kledingstijl herinneren mensen mij vaak gemakkelijk. “O ja, jij bent die dame met dat rode haar en die flamboyante kleding”.

Kijk maar eens op mijn Instagram (Volg me meteen ook even) hoe ik mezelf inzet als ‘marketing tool’, haha nooit gedacht dat ik ik ooit een marketing tool zou worden ;-). Ik ben een verlengstuk van mijn werk en daarmee mijn uitstraling. Maar dat kan alleen als je helemaal jezelf bent, het verhaal moet wel kloppen. Mijn kledingstijl en uiterlijk is geen trucje, dat bén ik. Daardoor haken sommige mensen meteen af of ze blijven juist hangen. Geen Vleesch noch Visch. Bij mij krijg je kleur en dat straal ik ook uit.

Het is dus belangrijk om de waarde van kleur in te zien en hier op een juiste manier mee om te gaan. Wil je met je bedrijf een bepaalde indruk achterlaten? Beïnvloed je doelgroep dan met de juiste kleuren.

Kleur als marketing tool voor je interieurontwerp

Kleur is vaak een vergeten onderdeel van de taal van jouw doelgroep, maar enorm belangrijk. Heb je er wel eens bij stil gestaan waarom bepaalde producten je wel of niet aanspreken? Dit heeft alles met die doelgroep kleur te maken. Marketeers weten dit maar al te goed. Kijk naar grote merken hoe zij kleur toepassen en leer hiervan.

kleur in je bedrijf - gele merk logos

Geel is gerelateerd aan persoonlijke kracht, wil en zelfbeeld

kleur in je bedrijf groene merk logos

 

Groen geassocieerd met rijkdom, milieu


Rood wekt onder andere de eetlust op

En zo kunnen we nog wel even doorgaan met paars voor royaliteit en wijsheid, oranje voor agressie, blauw voor water, vrede en productiviteit, etc.

Interessant, he?

 

Oke, leuk Ingrid, maar mijn interieur is geen logo…

Klopt. Dat betekent dat het met kleur voor bedrijfsinterieurs genuanceerder ligt en daarmee moeilijker. Hoe komt dit en hoe pas jij kleur wel toe op een manier dat die aansluit bij jouw doelgroep?
In een ruimte heb je te maken met veel elementen die al een kleur hebben (deuren, trappen, ramen) en is niet zo eenvoudig als een logo dat te vertalen is in een of twee kleuren. Toch ligt de kracht van een mooi interieur in het kleurenpallet. Ik ben grote voorstander van krachtige en beperkte kleurenpaletten, juist omdat ze dan ook de kracht van een logo krijgen en daarmee kun je aansluiten bij een uitstraling die jij wilt. Kies je te veel kleuren, dan wordt je verhaal steeds troebeler, letterlijk.

Ik zie een interieur als iets maakbaars.

Hieronder zie je voorbeelden van interieurs met beperkte kleurenpaletten.

 

Kleur in je bedrijf hotellobby oranje aubergine met planten decoratie en oranje fauteuil

kleur in je bedrijf - moodboard bruin en blauw voor kantoor of hotellobby

kleur in je bedrijf - hotelkamer Deuletap Librije roze aubergine paars

interieur rood met teal blauw

hotelkamer Librije rood met zwart

 

 

Zie je de kracht per kleurenpallet? En zie je de verschillende uitstralingen per ruimte? Het zwart rode hotel interieurdesign dat ik voor de Librije maakte voor de Watermunt hotelkamer van de foto hierboven is vrij hard en krachtig, terwijl het zachtroze interieurdesign van de bar weer veel klassieker oogt. Het is niet alleen de kleur die de sfeer bepaalt, het zijn ook de stijl van de elementen. Deze lagen vormen samen een uitstraling.

Nu jij dit ook weet, kun jij het ook actief in gaan zetten.

 

Kleurencombinaties voor jouw bedrijf

Nu je weet dat kleur inzetten een erg sterk en effectief marketing instrument is, vraag ik je eens kritisch en eerlijk naar je interieur te kijken. Veel beige, wit, greige? Welke doelgroep vaart daar op? Euh…bejaarden? Is dat je doelgroep? Top! Niet?  Reconsider your colors!
Varen op je guts kan hierin als je zeer ervaren bent. Ben je dit niet, doe het dan niet en schakel een expert in.

Heb jij kunst op witte muren? Betrapt? Door de kunst niet op witte muren te doen ‘blend’ het schilderij veel beter in de ruimte.

Het kiezen van kleuren is een precies werkje. Je leest er meer over in dit blog.

Kleur in je bedrijfsinterieur optimaal inzetten?

Zoals je hebt gemerkt is het dus belangrijk dat je de juiste kleuren gebruikt voor jouw bedrijf en doelgroep. Je kunt er nu voor zorgen dat je strategie op orde is. Maar pas op, het is ook een heel intuïtief werkje.

Wil je nog meer uit je bedrijf halen door de juiste kleuren toe te passen? Je kunt je interieur natuurlijk uitbesteden.

 

interieur designer Ingrid van der Veen