luxe hotel interieur designn

Zonder stress de juiste kleuren voor je interieur kiezen

Kleuren kiezen: verwarrend werkje

Het is te gemakkelijk om te denken dat het bij kleuren kiezen gaat om alleen de kleuren van de muur. Want naast de muren heb je de vloeren, plafond, afwerking en inrichting.  En ook deze zijn weer onder verdeeld in duizenden opties zoals in tegels, meubels, verlichting en verf. Was je ontwerp eerst een overzichtelijke project en wordt dat nu ineens een berg van verwarrende kleuren, vormen en texturen?

Maak je Kleuren-Master-Plan

Voel je je bij het kiezen van het juiste kleurenschema overweldigd door alle opties? Je bent niet de enige. Het samenstellen van complete interieur kleurenschema’s is een hele klus. Het combineren van kleuren voor je interieur wordt een stuk makkelijker als je de kleurencombinaties ziet als een “Kleuren-Master-Plan. Als je die eenmaal in handen hebt dan is het een “piece of cake”. Mits je dit kleurenplan natuurlijk goed toepast 😉

Kleur en stijl

Kleur is de eerste factor die de uitstraling van een ruimte bepaalt. Heb je een fel kleurenpallet gebruikt of juist niet? De kleuren bepalen of de totale sfeer in een ruimte fel, getemperd, vrolijk, somber of bijvoorbeeld gelaagd is. En dat bepaalt samen met de stijl van de inrichting of het plaatje landelijk, modern, romantisch, Scandinavisch of modern wordt. De toepassing en vooral de combinaties van kleuren bepalen de uitstraling.

Een paar tips die ik toepas om de juiste kleuren voor een interieur te bepalen:

De juiste kleuren voor je interieur kiezen tip 1

Identificeer de kleuren in de ruimte die je niet gaan veranderen. Zoals misschien de vloer, keuken kasten, raambekleding, werkbladen, enz. Je moet er zeker van zijn dat de nieuwe verfkleuren die je kiest een aanvulling gaan worden op de kleuren van die bestaande items. Deze kleuren gaan meewerken in je totale nieuwe kleurenschema.

De juiste kleuren voor je interieur kiezen tip 2

Kijk naar de kleuren verf met zowel daglicht als ’s avonds bij kunstlicht. Zo kun je bepalen of je de gekozen kleur 24/7 mooi vindt. Bekijk ook of er vlak bij de kleurvlakken verlichting komt en met welke soort lichtbron.

De juiste kleuren voor je interieur kiezen tip 3

Bekijk de kleuren in de ruimte. Hang kleur samples van je kleurkeuzes op verschillende plaatsen in de ruimte, zodat je het effect van licht op de kleur verf kan zien.

De juiste kleuren voor je interieur kiezen tip 4

Laat de kleur een paar dagen op je inwerken. Wat de ene dag nog prachtig lijkt, kun je na een paar dagen toch te fel of flets ervaren. Upgrade je tint dan naar boven of beneden.

De juiste kleuren voor je interieur kiezen tip 5

Zorg dat er balans komt in het geheel. Houd de kleuren van je hoofdvlakken fysiek bij elkaar. Dat zijn die van de muren, de vloer en de belangrijke grote meubels. Dus pak bijvoorbeeld je sample van je tegel en houdt dit met de kleurenkaart bij de vloer. Doe dit in de ruimte waar je ze gaat toepassen en bekijk of ze een spannend pallet vormen. Vult alles elkaar aan? Hoe combineert de huidige vloer met je nieuwe behang? Wordt de print niet te druk met de tegels die er al liggen? Liggen de grijswaardes niet te dicht bij elkaar van de nieuwe muurkleur en je kasten?

Kleuren kiezen voor je interieur wordt met bovenstaande tips een makkie! Maar vergeet niet, het is ook een gevoels kwestie. Onthoud dat kleuren het eerste zijn wat de ruimte een karakter geeft.

Mijn kleuradvies; ga eens uit je comfort zone en verras jezelf! Zo ontstaat er een eigenzinnig interieur.

—-

Ik ben Ingrid van der Veen en “nuts for colour”. Ik ontwerp eigenzinnige interieurs en producten voor bedrijven en particulieren die zich willen onderscheiden. Kom je er zelf niet uit of twijfel je? Ik denk graag met je mee of maak een heel plan voor je. Neem contact met me op via info@ingridvanderveen.com of bel me gewoon! 06-12 72 96 92