Balans in je interieur

Waarom balans in je interieur zo belangrijk is

Balans in je interieur. Voor mij is het interieur principe #1.

Balans werkt enorm in op je onderbewuste gevoel. Is het niet goed? Dan voel je dat intern! Ik ziet vaak gebeuren; mensen zijn niet happy met hun interieur en als ik dan bij ze kom zie ik dat er totaal geen balans is in het huis! En dat dat precies is waardoor ze zich niet prettig voelen in hun woning.

Vandaar dat in elk gesprek met mijn klanten het woord ‘balans’ nog al wat voor komt. Juist omdat ik werk met veel kleur, patronen en uiteenlopende materialen is balance key! Maar ook omdat we ruimtes ontwerpen die bedoeld zijn om in te leven of te werken en het gevoel dat een ruimte oproept moet kloppen, op alle manieren. Dat je binnen komt en denkt, ahhh…!

Balans in je interieur woonkamer

Als je interieur niet in evenwicht is voel je dat

Door alle commerciële en residentiële projecten die ik in de loop van de jaren heb gedaan plus mijn ervaring als set designer voor theater en film heb ik veel ervaring opgedaan in het toepassen van zowel de elementen als de principes van design. Om zo te komen tot ruimtes die in evenwicht zijn.

Het leuke van balans is dat we er van kleins af aan mee leren leven. Onbewust. Het stapelen van blokken, een geschreven letter waarvan de stokjes aan de h en b te lang zijn of de hoeveelheid van iets wat “goed voelt” of niet. Het is dus prima ingebakken. Maar de vinger erop leggen is vaak lastig. Wat zijn de precieze onderdelen die de onrust veroorzaken?

Soms zijn we uit balans in verschillende aspecten van ons leven, zo kan een onevenwichtig interieur ook ongemakkelijk zijn. Soms is dit natuurlijk juist de bedoeling, maar over het algemeen is het doel de visuele balans en daarmee de gevoelsmatige balans.

Dit wordt bereikt door het visuele gewicht van objecten binnen een ruimte te verdelen om een gevoel van evenwicht te bereiken. Zo vragen grotere, donkerdere, helderdere, sterk gestructureerde, complex gevormde objecten doorgaans een tegenwicht. Door de plaatsing van even “zware” items of meerdere minder “zware” items. Evenwicht kan op allerlei manieren worden bereikt: symmetrie, asymmetrie, radiale symmetrie. Maar ook grootte, kleur, textuur en vorm van een element kan het visuele gewicht veranderen. Of de glans of juist matheid.

Balans in je interieur hotel lobby

Een interieur als beeldhouwwerk

Het hele design proces ben ik bezig om het ontwerp in balans te brengen en te houden. Als een beeldhouwer voeg ik toe, laat ik weg en stel ik bij. Een proces dat door jaren ervaring mijn comfortzone is geworden en wat mijn handtekening is geworden. Als jij bereid bent echt te gaan voor die transformatie in jouw interieur dan heb je er niks aan als je een moodboard in je handen krijgt gedrukt of wat losse tips. Daar bereik je niet mee met wat jij voor ogen hebt en raak je alleen maar gefrusteerd of teleurgesteld van. Om die reden doen wij alleen totaaltrajecten en geven wij geen los interieuradvies. Wij gaan voor de beste eindresultaten met interieurs die helemaal in balans zijn, daar hoort een intensief proces bij dat je samen doet.

Dus heb jij wel allemaal toffe meubels, maar vormen ze samen geen geheel? Hier een erfstuk van oma en daar een bank die je zo mooi. Een tapijt uit je vorige woning, die toch te duur is om zomaar aan de kant te doen. Te veel kleuren en te veel structuren. Je mist de balans en daarmee de rust. Daar maken wij dan keuzes in met je zodat er weer eenheid ontstaat.

Balans in jouw interieur?

Hoe zou het zijn voor je om je nooit meer te ergeren aan dingen in je interieur die niet kloppen? Hoe zou het zijn om die energie over te hebben?! Want oh boy, dat voel je onbewust in je lijf. Zonde!

Voel jij dat het niet klopt in je interieur maar vind je het lastig om er de vinger op te leggen? Als je een probleem hebt, maar je hebt het niet helder dan is het chaos, je hebt geen richting en een gebrek aan ‘clarity’. Je kunt pas in beweging komen als je helderheid en inzicht hebt.

Ik help je graag om jouw huis helemaal in balans te brengen, dit doen we met een Impact Totaal plan. Heb je interesse? Dan maken we kennis tijdens een GRATIS Impact Power Sessie en kijken we of we jou kunnen helpen.