Planten in je hotelinterieur 

Planten in je hotelinterieur zorgen voor een fijn gevoel in je hotel. Welke planten gebruik je waar en hoe pas je het toe? Wat gebruik jij nu om je hotel en je hotelkamers gezellig te maken? Al eens aan planten gedacht? Planten in je hotel geven een verzorgd en gezellige indruk.

Wat doen planten voor je interieur?

En hoe komt dat nou? Planten en bloemen geven de illusie dat er iemand aanwezig is. Een plant moet je tenslotte verzorgen waardoor er een aanwezigheidsgevoel naar boven komt. Niet zo’n irritante van; “Oh, nu kan er elk moment iemand binnen komen wandelen”, maar zo’n fijne, verzorgende en luxe gevoel van” er wordt voor mij gezorgd” en “men geeft om mij”.

Hee, is dat niet ultiem hospitality? Dat is precies wat je wilt in je hotel, toch? Dat je gasten zich wentelen in luxe en gastvrijheid?

Planten in je hotelinterieur - aubergine met oker hotelkamer
Planten in je hotelinterieur, een bewuste keuze

Voor de hotel interieur designs die ik maakte voor de kamers Hotel De Librije heb ik veel groen gebruikt. Dat was een bewuste keuze. Om meerdere redenen.

Het gebruik van groen in je hotelkamers geeft je gasten het gevoel van huiselijkheid, maar het voegt ook een mooie laag aan je interieurontwerp toe. De ruimte wordt een optelsom van meubels, behang, accessoires en dus ook groen! Zo ontstaat een gelaagd interieur, met zowel een luxe als een thuisgevoel touch.

 

Planten in je hotelinterieur -Watermunt hotelkamer

Planten voor luxe uitstraling in je hotel

Planten geven dus naast huiselijkheid, een luxe uitstraling aan een interieur.

Ondanks dat veel hotelkamers keurige kamers zijn, missen we vaak kleur en daarmee sfeer. Maar stel je eens voor als er wat mooie planten in stonden, die met stijl uitgezocht waren en de kamer verrijkten? Dan zouden het meteen een veel meer wauw effect hebben, maar ook een luxere uitstraling. Klein detail, groots effect.

 

Welke planten voor je hotel?

Maar welke moet je kiezen?!

Welk groen je kiest is nu een belangrijke stap. Welke sfeer heb je neergezet in je hotelkamer? Borduur hier op voort en sluit aan met je planten. Heb je een Marokkaanse stijl? Dan kan de vioolbladplant in mooie grote potten een goede keus zijn. Heb je een Aziatische stijl, ga voor mooie Kentia palmen of papyrussen. Een chique plant is ook de Cycas Revolta. Heb je nog geen sfeer in je kamers gecreëerd met een super tof hotel interieur design? Foei! 😉 Even een stapje terug dan eerst en je planten dan meteen meenemen in het ontwerp.

Planten voor een goede nachtrust

Er zijn talloze zaken die de nachtrust kunnen bevorderen. Zo heeft NASA ooit onderzoek gedaan naar welke planten goed zijn voor je slaap. Aloë Vera is dan wellicht de beste optie voor hotels. De plant geeft veel zuurstof af, wat fijn is om in de slaapkamer te hebben, en heeft weinig verzorging nodig.

 

Aloe vera

 

Andere planten die in het onderzoek van NASA genoemd worden zijn lavendel, jasmijn, sansevieria en de Engelse klimop. Overigens blijkt uit een onderzoek van Royal FloraHolland dat hotelkamers die zijn versierd met bloemen en planten een hogere waardering krijgen. Nice nice!

 

Planten als decorstukken in je hotelinterieur

Zie het plaatsen van planten niet alleen alleen noodzakelijk iets voor een goede nachtrust maar kijk ook eens naar de decoratieve waarde ervan. Zie ze als prachtige levende decorstukken die je kamer verrijken. Omdat je er zorg voor draagt wekt het de indruk dat werkelijk voor alles tijd en aandach tis in jouw hotel! Als ze zelfs echte planten gebruiken, wat doen ze dan wel niet voor mij?

Maar let op; kies je planten, groen of bloemen zorgvuldig. Behandel ze als alsof je een meubelstuk selecteert. Daarbij kijk je ook naar grootte, sfeer en stijl. Te vaak (veeeeel te vaak) zie ik een lelijke nep-orchidee in een pot, verstofte zijdebloemen in een lelijk vaasje of van die grote takken in een iets. Niet doen.

 

Planten, temperaturen en licht

Het blijven levende items, die planten! Dat betekent dus dat er goed voor ze gezorgd moet worden. Gebeurt dit niet, dan ga je het vanzelf zien. Maak een of twee personen van je hotelstaf verantwoordelijk voor de planten. Kies iemand die er feeling mee heeft. Zorg voor goede instructies over de verzorging per plant en maak een schema. Vraag eventueel advies van een expert.

Nu kan het zijn dat de planten echt lastig zijn met de airco en de temperatuurverschillen in jouw hotel. Dan kun je natuurlijk ook gaan voor hele mooie zijde planten. Die leveren ook dat gevoel op. Bij de kamer De Pinksterbloem voor De Librije wilde ik graag zijdebloemen als statement piece gebruiken. De kamer is helemaal paars met blauw met bordeaux rode accenten. Deze tinten komen allemaal terug in het boeket dat ik samenstelde. Ook de vaas is een statement op zich, zo werd het boeket een decoratie item om de kamer in te richten en sluit het naadloos aan bij de sfeer van de hotelkamer.

Planten in je hotelinterieur - zijdebloemen boeket

Hotelkamer de Kardoen werd blauw wit, een knipoog naar Holland. Om het blauw-wit te breken koos ik voor geel/oker/goud tinten om het op te warmen. Een dikke bos mimosa gecombineerd met delphineum en wat witte accenten zorgen voor nog meer allure in de hotelkamer.

Planten in je hotelinterieur - geel blauw zijdebloemen boeket

Kentiapalm in je hotel interieur

 

Let’s go!

Zie je door de planten het bos niet meer? Welke planten? En waar? Echt of kunst? Bloemen of groen? Welke pot of vaas staat er mooi bij? Mag ik je helpen kiezen? Ik kijk naar het totaalplaatje met de kamer en kan jouw kamers prachtig verlevendigen met groen. Of het nou planten of bloemen zijn, echt of kunst.

Neem vrijblijvend contact met me op.