Kunst in je interieur, bezoek Object Rotterdam

Kunst in je interieur! Als interieur designer ben ik altijd op zoek naar de meest gave objecten, mindblowing kunstwerken, bijzondere vloerkleden, gave objecten en vernieuwende verlichting voor mijn klanten.

Onlangs was ik een dagje op pad richting Rotterdam. De OBJECT-beurs is een platform voor de nieuwste limited editions en one-offs van bekende en opkomende ontwerpers die in verschillende ontwerpdisciplines en met verschillende materialen werken. OBJECT is de plaats waar de grens tussen design, ambachten, mode, architectuur en kunst duidelijk wordt. Of juist vervaagt.

Object Rotterdam, op zoek naar kunst in je interieur

Bij binnenkomst trof ik meteen een heerlijke vaas pop-up show van WOTH. Een samenwerking van het tijdschrift met ontwerpers als Wieki Somers, Isaac Monté, Social Label, Jeroen Wand, Mae Engelgeer, Floris Hovers, Alex de Witte, Jorine Oosterhoff, Truly Truly, Vazen van Janssen, Tom Boekema, CorUnum and Roderick Vos.

Zachtgele tinten, kristal, bubbels, modern en ouderwets, een heerlijke mix van vormen en texturen die de zinnen prikkelt. Ook kreeg ik er zin van in het voorjaar, helemaal omdat het buiten zo ontzettend guur was die dag. Later was ik nog even bij Hotel New York, daar werd ik compleet weggeblazen bij de kade. 😉

 

 

 

Het leuke van beurzen is dat je nieuwe ontwerpers ontmoet die nog in niet in je ‘spectrum’ zitten.

Zo verwonderde ik mij over de kristallen objecten en meubels van Isaac Monté.

Hij noemt zichzelf een designactivist en een duurzame ontwerper met een fascinatie voor ongewone materialen en een drang om deze materialen onder de knie te krijgen en te manipuleren. Zijn werk wordt ook wel beschreven als biobased design. De transformatie van een Belgische stoel uit het midden van de vorige eeuw, nu als gekristalliseerde versie deed mijn ogen doen knipperen. Wat een kunstwerk! Een prachtige ode aan een tijdloos ontwerp, precies zoals wij het graag zien. Chapeau Isaac!

Trouwens, zou je er op kunnen zitten? Dat ben ik hem helemaal vergeten te vragen…

 

 

 

Een ander bijzonder ontwerp van hem is de Christal Knot. De vorm van de lichtobjecten is geïnspireerd op het biologische fenomeen van eiwitvouwing. Met dit project zet Isaac zijn onderzoek voort naar de grenzen van kunst en wetenschap en waar deze twee onderwerpen elkaar eventueel kunnen ontmoeten of dienen.

 

 

 

Ook het werk van Fons Venner kende ik nog niet. Op OBJECT presenteerde hij de prototypes van een serie enorme spiegels die een minimale transformatie hadden met maximaal effect. Ze zijn op verschillende plekken “geknakt” waardoor er een surrealistisch effect ontstaat.
Ze lijken me prachtig in een groots hotelinterieur of een van mijn restaurant projecten.

Glamoureus and grand! Just the way we like it, right?

Zie jij ze al voor je in je second home villa aan de Costa Blanca? Mooi! Want daar ga ik  ook binnenkort aan de slag, hierover later meer 😉

 

 

Wauw, zoveel leuks om jullie over te vertellen…

Zo ook over de bijzondere objecten van Schimmel Scweikle. Ik ga er van glimlachen…

Hun afstudeerproject Return to default laat drie standaard bureaustoelen zien die digitaal zijn uitgerekt, opgeblazen en vervangen. De off-size frames werden 3D geprint, vervolgens traditioneel gestoffeerd en opnieuw in het kantoor geïntroduceerd. Met behulp van digitale toolkits worden vage bekende mutanten gecreëerd. Een ordinaire bureaustoel is uitgerekt tot een driezitsbank, een slanke conferentiestoel is opgeblazen tot een lekkere vette versie en twaalf kantoorkrukken zijn gesmolten tot een majestueuze fauteuil.

“We proberen de kloof tussen de digitale en fysieke wereld te overbruggen”

 

Moreno Scweikle toonde ook zijn project Oasis.

Waterkoelers zijn het perfecte voorbeeld van hoe producten hun aantrekkelijkheid kunnen verliezen wanneer vorm inferieur wordt aan functie en produceerbaarheid. Deze aangepaste koeler is gemaakt met dezelfde techniek en materialen als die we kennen. Maar het ontwerp vertelt een ander verhaal: het verwijst naar de neo-klassieke drinkfonteinen op historische stadspleinen. De allegorische figuren die water gieten, dragen en aanbidden benadrukken het culturele en maatschappelijke belang van deze waardevolle hulpbron.

 

 

Ik koester de fantasie die dan plaatsvindt in mijn hoofd. Geïnspireerd raken en blijven is belangrijk. Zowel voor mijn werk als interieur ontwerper, maar ook als persoon. Het geeft je een verfrissende kijk op de wereld en je eigen leven!

Daarom bezoek ik graag tentoonstellingen, kunstroutes en beurzen in binnen- en buitenland. Op die manier ontmoet ik nieuwe ontwerpers en kunstenaars.

Omdat ik zelf ook veel meubels, lampen en accessoires ontwerp en op maat laat maken (of zelf maak) raak ik ook altijd weer op dreef als ik nieuwe beelden opslurp. Heerlijk vind ik dat. Vaak ben ik al met ideeën bezig en zo merkte ik vrijdag ook weer dat juist die beelden me raakten die dicht aanschuurden tegen ideeën waar ik ook mee bezig ben.

Het leuke van het werken aan een interieurontwerp is dat je helemaal een wereld in duikt. Je gaat de ideale ruimte ontwerpen voor je klant. Je verdiept je in hun leefwijze, hoe ze zich in de ruimte bewegen, wat hun passies zijn. Daarnaast verras ik mijn klanten graag en haal ik ze liefdevol uit hun comfortzone. Hun gezichten te zien bij hoe het ook kan als ze mijn moodboards of interieurontwerpen zien. Een verblijde blik die zegt; “oh, zo kan het ook?!”

Vaak hoor ik van mijn klanten dan ook; “Ik ben er zo blij mee, dit had ik zelf nooit kunnen verzinnen” En daar huur je nou precies een interieurontwerper voor in. Want anders kon je het zelf ook wel doen, Toch?!

Wil jij ook wel eens weten wat ik van jouw interieur zou kunnen maken?! Zin om verrast te worden, maar wel binnen jouw eisen? Hier kun je precies zien wat ik voor je kan doen en hoe ik te werk ga.

Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Dat kan telefonisch op 06 – 12 72 96 92 of per mail info@ingridvanderveen.com .

————————

Websites
objectrotterdam.com
isaacmonte.nl
schimmelschweikle.com
fonsvenner.com
raphia.nl