In gesprek met… Menno Kroon en Patrick Oude Groeniger

Vier prachtige potten vol rode en roze bloemen verwelkomen me als ik aan kom in de showroom bij Silk-ka in Hengelo. Het zijn de Silk-ka days! Ik loop verder en dompel me onder in de wereld van bloemen en kleur. So my cup of tea…

Al vanaf jongs af aan ben ik gek op bloemen. Uit de prachtige bloemenborders bij mijn ouderlijk huis schikte ik al boeketten toen ik jong was. Spelen met kleur en vorm, het zat er blijkbaar al vroeg in bij me. Bij elk huis dat ik daarna had stopte ik, hoe klein mijn tuintje ook, bloemen in de grond. Zelfs bij het studententuintje dat ik had en waar praktisch geen zonlicht kwam moest een tuin met bloemen komen. Sinds 5 jaar hebben we een prachtig huis in de bossen met veel grond en heb ik heerlijke borders op kleur waar ik uit kan plukken.

 

Het begon met corsages

Silk-ka verwelkomt veel bestaande en ook nieuwe klanten deze dagen. Een groot deel hier van komt uit het buitenland. Patrick begon Sik-Ka 30 jaar geleden, als broekie van 21. “Mijn ouders hadden altijd al een bloemenzaak en ik stond als jochie van 6 al corsages te maken.” Hij begon in de echte bloemen, tot hij allergisch werd voor ze. Toen is hij begonnen met kunstbloemen. “Eerst klein, ik vond het al heel wat als ik een paar kartonnen in kon kopen destijds”, vertelt Patrick. Nu sta ik met hem in een immense hal vol dozen met Silk-ka erop. Quite impressive! Jongens rijden rond en picken orders van de metershoge planken.

 

De natuur nabootsen

We nemen er een bakje bij en Menno vertelt enthousiast en passievol over zijn rol bij Silk-Ka. Ze kennen elkaar al langer, maar sinds 6 jaar werken Patrick en Menno ook echt samen. Met een klein team worden de nieuwe collecties samengesteld, de sfeer bepaald en de beursstands ontworpen. Alle bloemen worden bij Silk-ka zelf ontworpen. Natuurlijk op basis van wat de natuur aanbiedt, maar hier wordt ook wel mee gespeeld. Zo hebben ze op het moment rood en goud gelakte palmbladeren. Menno is er gek op, ze behoren op het moment tot zijn favoriet uit de Silk-ka collectie.

De clientele van Silk-ka is erg breed. Ze zijn een groothandel voor met name bloemisten, maar ook interieurontwerpers en hotels kopen bij hen in. Het buitenland weet de weg ook goed te vinden naar de Hengelose zijdebloemen expert. Sinds januari is Patrick nog maar zo’n 7 dagen thuis geweest. De rest verbleef hij in het buitenland. Hij bezoekt beurzen, maar vooral ook veel bestaande en nieuwe klanten. Binnenkort staat een tripje Midden Oosten gepland.

Trends creëren

Silk-ka geeft de basis aan en creatieve breinen zoals dat van de bloemisten borduren hier verder op. Die denken; oké, dit is leuk, maar wat kunnen we hier nog meer mee doen? Dat zijn toch vaak de bloemisten, die weten hoe de natuur werkt. Als voorbeeld geeft Menno een wandje van kleine gouden varentjes. Helemaal te gek in een etalage van bijvoorbeeld een modebedrijf! We signaleren trends al in een vroeg stadium of creëren het zelf en brengen het onder de aandacht. Ook valt mij de link met fashion op die het bedrijf bewust op zoekt. De vertaalslag naar de etalages moet dan nog gebeuren, dat doen de bloemisten zelf. Ik vind de beelden prachtig:

Shape your flower!

Menno benadrukt het belang van het ‘shapen’ van zijdebloemen. Ze komen aan in een dozen en moeten dan nog tot leven gebracht worden door ze in vorm te brengen. Dat is van groot belang om een boeket mooi tot zijn recht te laten komen. “Daar kunnen we echt uren mee bezig zijn.” Gelukkig werken ze veel met bloemisten die dit belang zien, maar het gebeurt helaas ook wel dat er bij een hotel een troosteloos boeketje uit komt omdat het niet goed toegepast wordt. “Het is gelukkig nog steeds een vak”, zegt Menno. Ook aan de potten en vazen wordt veel aandacht besteed, die maken of breken een bloemstuk. Dat is net als dat ik een ruimte afstyle met mooie items en ook niet naar de HEMA ga voor de accessoires. Ik heb veel tijd en aandacht besteed aan mooi behang en dure stoffen, daar hoort mooie decoratie en kunst bij. Zo werkt dat ook met een mooie vaas of pot voor hen.

De overeenkomsten tussen onze vakken zijn groot en ik herken de passie en precisie van de beide mannen. Je wilt je klant zo goed mogelijk helpen. “Ik zie ze soms zelf dingen doen en je ziet het fout gaan. Er is veel geld uit gegeven, zo zonde!” Wat Menno zegt herken ik meteen bij sommige interieurs die ik tegen kom. Mag ik je helpen, denk ik dan. Het kan zoveel mooier met hetzelfde of soms zelfs minder geld! Die oude bank móet er vaak weer in, gewoon omdat dat zo bedacht is. Maar die past misschien helemaal niet bij het nieuwe interieur. Ik laat mijn klanten dat weten en geef ze opties die wel passen. Vaak gewoon binnen het bestaande budget.

Wat een leuke en passievolle mannen; Patrick en Menno. Bekijk de prachtige trailer van Silk-ka:

Na het uitgebreide gesprek waan ik me nog even door de heerlijke wereld vol bloemen en kleurenpracht. Mijn huis zou er zo vol mee mogen staan, heerlijk! Die bombastische boeketten, ik hou ervan!
Ik mis alleen de geur van de bloemen… maar die ruik ik nu uit mijn eigen tuin terwijl ik tuindeuren open heb en de voorjaarsbloemen hun geur mee naar binnen voert. Zijde en echt door elkaar, een prima combi!

www.silk-ka.com
www.mennokroon.nl

Ben je geïnspireerd en wil je weten of zijdebloemen voor jouw bedrijf een duurzame oplossing kan zijn? Neem even contact met me op, dan kijken we samen wat je wensen zijn en hoe je bloemen en groen wilt gaan gebruiken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren