Hoe kies ik kleuren voor mijn interieur?

7 praktische tips

Het kiezen van kleuren is een van de belangrijkste aspecten voor een fantastisch eindresultaat. Het bepaalt in enorme mate de sfeer en daarmee de uitstraling van je interieur. In onze studio hebben we de opvatting dat wit de slechtste kleur is voor je interieur.

 

Wow! Bold opinion! Why?!

 

Alles wat je tegen witte muren plaatst worden plakplaatjes; je kunst, je mooie bank, die originele wanddecoratie. Alles. Het maakt geen connectie met elkaar. En daarom ontstaat er geen rust in je interieur. Had je geen witte muren maar ben je wel op zoek naar nieuwe kleuren voor je interieur en wil je een mooi samenhangend geheel en weet je niet waar te beginnen?

 

Je ziet gelukkig steeds meer kleur in interieurs, maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste kleuren voor je interieur?

Hoe kies ik kleuren voor mijn interieur groen moodboard

1. De juiste interieurkleuren bestaan niet 

Interieurkleuren veranderen vaak per jaar met kleurtrends. Verder zijn er nog diverse interieur kleurtrends die je vervolgens in allerlei varianten in meubels, behang en accessoires voorbij ziet komen.

 

Trends zijn op zich een handig middel om je interieurkleuren te bepalen als je even niet weet wat je wilt. Maar het resultaat is een interieur dat veel mensen hebben en dat je ook al snel meer niet zo spannend en bevredigend zult vinden.

 
In onze studio werken we nooit met trendkleuren. Wij gaan voor duurzame interieurs en volgen om die reden geen trends. Wij ontwerpen interieurs vanuit onze eigen kleuren visie, die passen bij onze klanten en recht uit ons hart komen.

fluweel bank boutique chic interieur
boutique stijl fluweel kussen

2. Denk in kleurencombinaties in plaats van losse kleuren

Kleuren hebben heel veel effect op elkaar, dus denken in losse kleuren is bij een interieur niet the way to go. Great. En nu?

Denk in combinaties van kleuren voor je interieur. Je kunt bijvoorbeeld ton-sur-ton combinaties (verschillende tinten van dezelfde kleur bij elkaar) gaan maken. 

 

Hiermee creëer je rustige interieurs en kun je lekker veel van je favo kleur toepassen. Ben jij bijvoorbeeld fan van groen? Zorg dan dat je meerdere groentinten combineert.

 

Wat meer spannende kleurenpaletten bevatten kleuren uit meerdere kanten van de kleurencirkel. Hierbij zijn er meerdere “strategieën”: werken vanuit complementerende kleuren of gesplitste of triadisch complementaire kleurenschema’s. Allemaal wat technisch, maar dit zijn technieken om tot kleurenschema’s te komen.

 

Wij werken vooral vanuit ons gevoel (met ook onderliggend wel de technische aspecten) en passen vanuit veel ervaring kleur toe in onze interieurs ☺

3. Kleur is het nieuwe wit

Met Jan des Bouvrie zijn we in Nederland na de jaren 60 opgegroeid met witte muren en is er een angst voor kleur op je muur ontstaan. 

 

We durven in Nederland niet meer gewoon wat op de muren te smeren of te behangen want we weten niet zo goed waar het toe leidt. 

 

Stel je voor dat… Tja wat eigenlijk? Dat weten we vaak niet zo goed. En dat terwijl kleur zoveel doet voor je gemoedstoestand. Kleur in je interieur brengt harmonie, warmte en rust. 

 

Ja, echt; rust. Dat had je niet gedacht, hè?

Hoe kies ik kleur voor mijn interieur blauwe slaapkamer

4. Interieurkleuren voor je restaurant of hotel interieur

Juist voor je hotel of restaurant is kleur DE oplossing. Als specialist in interieurdesign en interieurdesign voor markante horeca concepten vinden wij dat je met kleur in je hotel of restaurant interieur je juist heel goed kunt onderscheiden en een identiteit kan creëren.

 

Kleur heeft een erg onbewuste invloed op mensen en hun gemoedstoestand. Het beïnvloedt in grote mate de sfeer en heeft daarom een groot effect op hoe mensen zich voelen. Kleur is communicatie en bepaalt mede de beleving van de gast. Welke kleuren je kiest is afhankelijk van het concept en het verhaal wat je met je zaak wilt en vertellen. 

 

Ook je doelgroep speelt mee. Je ziet dat toonaangevende interieurs dit ook slim toepassen. Daarom zijn ze juist succesvol!

 

Zorg voor een uniek kleurconcepten op maat voor jouw restaurant of hotel zodat jij je unieke uitstraling krijgt en de doelgroep aantrekt die je binnen wilt hebben.

5. Welke kleur is altijd een goed idee in je interieur?

Roze.
Roze is een zachtaardige kleur en daarmee een hele goede verbinder. In onze interieurs passen we hem precies om die reden graag en veel toe. De kleur roept liefde en intimiteit op zonder klef te zijn. 

 

Roze kent veel gezichten en afhankelijk hoe je hem toepast en combineert krijgt ze steeds een ander karakter.

Om die mooie eigenschappen zijn we dol op roze. In al zijn varianten! Roze gaat met alle kleuren goed samen, maar vooral met blauw vinden wij hem heerlijk. 

 

Kijk maar:

 

Roze niet geschikt voor mannen? Een van de hotelkamers die we voor de Librije ontwierpen is totally pink en blijkt het toch ook heel goed te doen bij de mannen. 

 

Interesting, right?!

6. Hoe kleuren kiezen voor je interieur?

De juiste kleur kiezen voor je interieur kan behoorlijk lastig zijn. Hoe kies je de beste kleur voor je horecaconcept of je nieuwe woning? Wij beginnen altijd bij welk verhaal we willen vertellen voor onze klant. 

 

Welke sfeer of stijl is gekomen uit de intake? Heeft de klant een voorkeur voor bepaalde materialen of een bepaalde interieurstijl? Bijvoorbeeld veel natuurlijke materialen als natuursteen (ook dit kan in heerlijke kleuren!!) of een Eclectic Chic stijl. Dit kan een mooi begin zijn om het kleurenpalet op te baseren. 

 

Met de correcte balans tussen de juiste tinten kun je indrukwekkende resultaten behalen. Dat is waar onze studio specialist in is.

7. In welke vorm pas je kleur toe in je interieur?

Het leuke van interieur ontwerpen is dat je kleur kan gebruiken in allerlei vormen. Natuurlijk in verf op je muren, maar denk ook eens aan gekleurde kasten, stoel frames, (luxe) behang, muur textiel, stoffering van je meubels, plafonds, keukenbladen, verlichting, wanddecoratie en accessoires. 

 

Je hebt hem al door; alles doet mee in het kleurenspectrum! Dat is waarom het ook zo moeilijk is om balans te vinden met al die materialen en kleuren.

Hulp bij het bepalen van kleur?