Live fotoshoot op Dutch Design Week 2016

Hoe zou het zijn om live ons autonome werk van de fotoshoots te doen? Hoe is het als publiek meekijkt en welke gesprekken ontstaan er? Tijdens de afgelopen Dutch Design Week mochten we het uitproberen.

Ik werd uitgenodigd door Bibliotheek Eindhoven om tijdens de Dutch Design Week iets met mijn werk als interieur ontwerper te doen. Een kale presentatie vond ik niet zo bij me passen. Dus vroeg ik of Ron mee ging zodat we de fotoshoots die we normaal in ons atelier doen, daar live konden doen. En dat sloot naadloos aan bij het thema van de Dutch Design Week dit jaar: The Making Of.

Sinds afgelopen januari duiken we om de zoveel tijd een aantal dagen de studio in om aan eigen, autonoom werk te werken. We hadden behoefte om te freestylen, dingen uit te proberen, te kunnen onderzoeken en te kunnen falen zonder de druk en kaders van een opdrachtgever. Om zo te doen waar we blij van worden. En om zo te laten zien aan de wereld waar we goed in zijn.

Voorbereiding fotoshoots
De voorbereidingen; Ron spuit het telefoonbankje rood.

Voor onze foto’s gaan we steeds uit van een achtergrond kleur die ik zorgvuldig selecteer. Met die kleur maken we een meerdere beelden. We onderzoeken welke kleuren goed bij elkaar passen en welke werking de kleur en compositie hebben en welk verhaal ze vertellen. Voor de Dutch Design Week ontwierp ik 5 basis ideeën voor de shoots, gebaseerd op twee achtergrondkleuren. Daarna kwam een periode van alle items maken en verzamelen zodat we daar aan de slag konden.

Ik hou ervan om eigen objecten en meubels te bedenken, zo kan ik precies de sfeer creëren die ik wil. Ik vergroot alledaagse voorwerpen uit zodat mensen op het verkeerde been worden gezet. Voor deze shoots ontwierp ik een tafel gebaseerd op een parelketting die bij de juwelier onder het glas op een zacht fluweeltje prijkt. De parels hebben een doorsnede van 10 cm en er kwam een  bijpassende ketting. Ik speel hierbij met de schaal. Hoe groot is alles? Is het servies op te tafel echt of een poppenservies?

Tafel ketting
Is het een echt of poppen servies?!

foto-3

medaillon ketting
Parels van 10 cm doorsnede en het medaillon aan de ketting is gemaakt van een klok die ik bij de kringloop vond.

 

Tijdens de shoots stellen we het basisidee zoals van te voren bedacht op en vervolgens gaan we kijken wat er wel en niet werkt. Soms werkt het idee goed genoeg en gaat het heel snel als de belichting staat en soms zijn we meer aan het zoeken. Dan ga ik toch nog naar de kringloop om iets te halen of werk ik een idee voor een object uit. Dat is het leuke eraan. Ook spelen we veel met licht. Door dit te veranderen, vertelt de foto ook een ander verhaal. Bij de bovenstaande foto met de ketting leek het ons bijvoorbeeld mooi om het licht zo creëren alsof er licht uit een openstaande deur vanaf de rechter zijkant komt. Waar kijkt het meisje op het medaillon van de ketting naar, welke link is er met de ruimte ernaast?

Omdat kleur zo’n belangrijk onderdeel is, spuiten en schilderen we veel items. Door de kleuren goed op elkaar aan te laten sluiten ontstaat er een geheel. Probeer het ook eens in je eigen interieur!

foto
Ik schilder de schoenen met dezelfde kleur als de achtergrond. Ja, dat is gewoon latex 😉

Het was voor ons voor het eerst dat ons werk bekeken werd door mensen buiten ons eigen netwerk. De reacties waren mooi en bijzonder! We merkten dat we veel mensen inspireerden. En dat is precies wat we willen!

Live fotoshoot Dutch Design Week
Iets uitproberen met pauwenveren

behindthescenes

 

We hebben uiteindelijk 5 foto’s gemaakt in Eindhoven, Ron is ze nu aan het nabewerken en ik zet ze binnenkort op de site.

Heb je een vraag over ons of mijn werk, laat het me hier weten!

Ron Greve en Ingrid van der veen

 

 

Open chat